Skolios är en medicinsk term som används för att beskriva en krökning i ryggraden som vanligtvis orsakar en sidoböjning i kroppen. Denna krökning kan antingen vara medfödd eller förvärvad under livet.

Den vanligaste formen av skolios är idiopatisk skolios, vilket betyder att orsaken till krökningen inte är känd. Detta är vanligt hos ungdomar, särskilt tjejer under puberteten. Andra former av skolios kan orsakas av sjukdomar eller skador som muskelsjukdomar, cerebral pares eller osteoporos.

Symtomen på skolios kan variera beroende på graden av krökning, men vanliga tecken inkluderar en ojämn rygg, axlar som är ojämna eller olika höjder, en lutande höft eller en kropp som lutar åt ena sidan. I vissa fall kan skolios också orsaka ryggont eller andningssvårigheter.

Diagnosen skolios kan vanligtvis göras genom en fysisk undersökning, röntgenbilder eller MRI. Behandlingen beror på graden av krökningen och kan variera från observation, fysisk terapi, skoliosortoser (stödjande korsetter) till operation i svåra fall.

Det är viktigt att behandla skolios så tidigt som möjligt för att förhindra att krökningen blir allvarligare och orsakar hälsoproblem i framtiden. Regelbunden uppföljning med en läkare eller ortoped kan hjälpa till att övervaka skoliosen och avgöra om ytterligare åtgärder behövs.

Att stärka ryggmusklerna genom regelbunden träning kan också bidra till att minska risken för skolios eller förhindra att en befintlig skolios förvärras. Vidare är det viktigt att undvika tunga lyft och för mycket stillasittande, eftersom detta kan öka risken för smärta eller ett förvärrat tillstånd.

Med Swedish Postures produkter kan du få hjälp med att stödja ryggen med exempelvis en hållningsväst eller förbättra hållningen med våra andra hållningskorrigerande produkter.