Musarm, även känt som tennisarmbåge eller lateral epikondylit, är en smärtsam skada som uppstår på grund av överansträngning av musklerna och senorna i underarmen och handleden. Musarm är en vanlig skada bland idrottare och personer som utför upprepade rörelser i armen och handen, såsom datormedarbetare, musiker och hantverkare.

Symtomen på musarm inkluderar smärta och ömhet på utsidan av armbågen, svaghet i handleden och handen, och svårigheter att greppa och lyfta föremål. Smärtan kan vara intensiv och kan stråla ut från armbågen till underarmen och handleden.

Musarm orsakas av en överansträngning av musklerna och senorna i underarmen och handleden. Det kan uppstå på grund av upprepad rörelse, som att lyfta tunga föremål, skruva, skjuta eller slå, eller genom att spela sporter som tennis eller golf. Musarm kan också orsakas av dålig kroppshållning eller en skada på armen eller handen.

Behandlingen av musarm inkluderar vanligtvis vila från aktiviteter som orsakar smärta, och användning av is för att minska svullnad och smärta. I mer allvarliga fall kan läkare rekommendera fysioterapi, som sträckövningar och styrketräning, för att förbättra rörligheten och styrkan i armen och handen.

Läkare kan också rekommendera användning av stödskena eller ett armbågsskydd för att skydda armen och minska belastningen på musklerna och senorna i underarmen och handleden. I vissa fall kan läkare ordinera antiinflammatoriska läkemedel eller kortisoninjektioner för att minska inflammationen och lindra smärtan.

För att förebygga musarm är det viktigt att undvika överansträngning av armen och handen, och att ta pauser under aktiviteter som involverar upprepade rörelser. Det är också viktigt att ha rätt kroppshållning och teknik vid utförande av uppgifter som innebär att man lyfter eller bär tunga föremål eller utför andra upprepade rörelser.

Sammanfattningsvis är musarm en smärtsam tillstånd som kan drabba armen på grund av överansträngning och upprepad rörelse av musklerna och senorna i armbågen och underarmen. Symtom inkluderar smärta, svaghet och stelhet i armen. Behandling inkluderar vila från aktiviteter som orsakar smärta, användning av is eller värmebehandlingar, smärtlindrande mediciner och fysioterapi. Personer med mer svåra fall kan behöva steroidinjektioner eller kirurgi. Det är viktigt att ta pauser och använda korrekt teknik och ergonomi vid arbete eller aktiviteter för att minska risken för musarm.

Med Carpal Handledsstöd så kan du få hjälp med att lindra smärtan och få stöd för armen och handleden när du sitter vid datorn.