Karpaltunnelsyndrom är en vanlig sjukdom som orsakas av tryck på medianusnerven i handleden. Detta kan leda till smärta, stickningar och domningar i handen och fingrarna.

Karpaltunnelsyndrom uppstår när det finns för mycket tryck på medianusnerven i handleden. Detta kan orsakas av en mängd olika faktorer, såsom överansträngning av handleden, ledinflammation, artrit och skador på handleden. Karpaltunnelsyndrom kan också orsakas av andra sjukdomar, såsom diabetes och sköldkörtelsjukdom.


Behandlingen för karpaltunnelsyndrom kan variera beroende på dess allvarlighetsgrad. Mildare fall kan behandlas med vila, smärtstillande medel och ibland användning av ett handledsstöd. Fysioterapi och övningar kan också hjälpa till att stärka musklerna och lindra symtomen.

I mer allvarliga fall kan läkare rekommendera en steroidinjektion eller kirurgi för att lindra trycket på nerven. Kirurgi innebär att skära upp karpaltunneln för att minska trycket på medianusnerven.


Att undvika överansträngning av handleden kan minska risken för karpaltunnelsyndrom. Det är också viktigt att ha rätt hållning när man arbetar vid datorn eller använder verktyg som belastar handleden.

Sammanfattningsvis är det viktigt att söka läkarvård om man upplever smärta, stickningar eller domningar i handen och fingrarna. Tidig behandling kan hjälpa till att lindra symtomen och förhindra att tillståndet förvärras. Förebyggande åtgärder, såsom att undvika överansträngning och ha rätt hållning, kan också minska risken för karpaltunnelsyndrom.