Att sitta på en balanssits, som en träningsboll, kan vara fördelaktigt för att stärka bäckenbottenmuskulaturen efter förlossningen på flera sätt:

Engagerar coremusklerna: Att sitta på en instabil yta kräver att din kropp engagerar coremusklerna, inklusive bäckenbotten. Denna aktivtet hjälper till att forma och stärka bäckenbottenmuskulaturen över tid.

Förbättrar Stabiliteten: Att balansera på stolen utmanar din kropps stabilitet och tvingar bäckenbottenmusklerna att arbeta för att bibehålla balansen. Detta kontinuerliga arbete stärker musklerna som stöder bäckenområdet.

Främjar Aktivt Sittande: Till skillnad från traditionella stolar uppmuntrar balansstolar aktivt sittande, där din kropp konstant anpassar sig och engagerar olika muskler. Denna kontinuerliga rörelse hjälper till att forma bäckenbotten och förhindra muskelförtvining.

Främjar Korrekt Hållning: Att sitta på en balansstol främjar bättre hållning eftersom du naturligt justerar din ryggrad för att behålla balansen. Bra hållning är viktig för bäckenbottenmuskulaturen och övergripande corestyrka.

Förbättrar Cirkulationen: De subtila rörelserna på en balansstol förbättrar blodcirkulationen i bäckenregionen. Tillräcklig blodcirkulation stödjer läkning och stärkning av muskler, inklusive bäckenbottenmusklerna.

Ger Komfort: Efter förlossningen upplever många kvinnor obehag eller smärta i bäckenområdet. Att sitta på en balansstol kan fördela din vikt jämnt och minska trycket på känsliga områden, vilket ger ett bekvämare sätt att sitta.

Underlättar Bäckenbottenträning: Balansstolar kan användas för specifika övningar för bäckenbotten. Att gunga försiktigt eller göra kontrollerade bäckenlutningar på stolen kan rikta in sig på bäckenbottenmusklerna och hjälpa till att stärka dem.

Precis som med alla postnatala övningar är det avgörande att rådfråga en vårdgivare eller en kvalificerad träningsinstruktör innan du börjar. De kan ge personlig vägledning och säkerställa att övningarna är säkra och lämpliga för dina specifika behov under återhämtningen efter förlossningen.