Nackspärr även känt som akut torticollis, är en vanlig orsak till smärta och stelhet i nacken. Det uppstår vanligtvis plötsligt och kan vara mycket smärtsamt, vilket kan göra det svårt att vrida eller böja huvudet.

Nackspärr kan uppstå av exempelvis

  • överansträngning
  • dålig hållning
  • skada på nacken
  • kyla
  • kudde eller statisk sittande eller sov position

Symptomen inkluderar vanligtvis en skarp smärta och stelhet i nacken, vilket kan göra det svårt att röra huvudet. Ibland kan även huvudvärk, yrsel och illamående förekomma.

Behandling för nackspärr är vila, kylbehandling, och smärtlindring med läkemedel. Att använda en mjuk nackkrage kan också hjälpa till att lindra smärta och stelhet i nacken. Fysioterapi kan också hjälpa till att lindra smärta och stärka musklerna i nacken. I vissa fall kan läkare också rekommendera injektioner med smärtstillande medel eller muskelavslappnande medel för att lindra smärta och muskelspasmer.

Förebyggande åtgärder för nackspärr inkluderar att undvika överansträngning och plötsliga rörelser som kan skada nacken, använda korrekt kroppshållning, och stärka musklerna i nacken genom regelbunden motion och stretchingövningar. Att undvika stillasittande livsstil och att undvika övervikt kan också minska risken för att utveckla nackspärr.

Om du upplever symtom på nackspärr eller har nackproblem, bör du söka råd från en läkare eller specialist för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling. Tidig behandling kan hjälpa till att lindra smärta och återställa rörligheten i nacken.

Med Swedish Postures produkter kan du får hjälp med att förebygga eller lindra nackspärr.